torsdag, mars 17, 2011

Otrogen dejtingsajt - (y)

När jag läser artikeln ”Dejtingsajt lockar med otrohet ” av Helena Soto, kristen civilekonom och förläggare, då blir jag provocerad, men jag kan inte sätta fingret på varför. I artikeln kritiserar hen hur vårt samhälle har utvecklats till en plats med en människosyn där egoism står i centrum. Hom förväntar sig reaktioner eftersom hen har en uppfattning där otrohet är totalt omoraliskt och där den som ifrågasätter den normen bör bestraffas.
Sedan jag själv undersökt saken och fått bekräftat att det inte är ett för tidigt aprilskämt undrar jag: Var är alla reaktioner? Varför reagerar inte svenska medier? Varför är det så tyst i bloggosfären? Varför vaknar inte våra svenska kyrkor och protesterar? Av rädsla för att verka omoderna? Av rädsla för att möta motstånd?

Sverige och den kapitalistiska och liberala västvärlden är i behov av en hållbar värdegrund – och läget är akut. Vi behöver samlas och föra en levande debatt om sanning, om vår världsbild och människosyn och detta behöver ske innan vi helt tappar kontakten med oss själva, med våra hjärtan och med vår gudagivna moral och etik.
Kanske är det där min irritation ligger, att hen ifrågasätter den egna människan att ha och bilda sin egen moral om sig själv och sitt eget liv? Hen försöker på något sätt få Liberalismen att framstå som något extremt dåligt, att friheten att välja själv om sitt eget liv förstör samhället.

Eller så är det Helena som helt enkelt inte förstår att debatten handlar om något annat, att dejtingföretaget egentligen ifrågasätter något annat, en djupt rotad norm som till stor del religion är ansvariga för. Den monogama norm som vi tvingas in i och som sällan ifrågasätts. Religiösa företrädare tröttnar aldrig på att tala om för oss hur vi ska leva våra liv.

För varför finns ens otrohet som begrepp? Jo för att vi lever som par där vi tycker vi har rätt att äga och ställa över paktens andra medlem. Om alla människor hade levt efter en polygam norm där alla människor betraktas som fria och ägare över sina egna liv hade ju svartsjukan och otrohet försvunnit. För dessa är inte värderingar vi föds med.

När vi alla levde som nomader och reste omkring fanns inga ”dina” och ”mina”. Alla tog hand om varandra i gruppen. Men så bosatte vi oss och började skilja på varandras saker. Religion kom och har hållit elden brinnande till idag.
"Om vi tillåter sådan reklam då borde vi fråga oss vart är vi på väg som samhälle?"
Menar Helena på allvar att hen vill förbjuda reklam som hen finner omoralisk? Vilket typ av samhälle skulle det skapa? Helenas idealsamhälle, en teokratisk diktatur? För det låter inte riktigt som en modern demokrati.
"Hela affärsidén är en människosyn där egoism står i centrum, men detta synsätt är dömt att misslyckas"
Om det nu som hen säger är dömt att misslyckas finns det väl inget att förarga sig över. Då kan hen ju bara sätta sig på ändan, rulla tummarna och vänta. Men om "affärsidén för denna dejtingsajt är den logiska konsekvensen av en lika delar humanistisk, darwinistisk och liberal människosyn", saker inte ser ut att försvinna, ja då är den väl dömd att lyckas?

I tankesmedjan pratade Liv om detta, och om hur detta diskuterades i tv4:s morgonsoffa, där konstigt nog alla i programmet var emot otrohet, intersubjektivt? nej

Läs även andra artiklar och andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

  1. Intressanta kommentarer, men jag tycker på sätt och vis du skjuter nästan lika långt på sidan om som Helena Soto, fast åt andra hållet. Skrev ett blogginlägg i ämnet och refererade hit.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det du skriver är intresant. För mig visar detta på hur em marknadsekonomi fungerar med utbud som följer efterfrågan, och inte tvärtom. Det är ju så klart sorgligt med otrohet, men kanske är det snarare naturligt än ett onaturligt beetende?

    SvaraRadera