söndag, februari 06, 2011

The Zeitgeist Movement

Jag lyssnade på morgonpasset helg där en representant från zeitgeist vilket är en rörelse som vill skapa ett hållbart samhälle. Det är inte ett parti utan en global gräsrotsrörelse som vill belysa hur vi lever ett samhälle som inte är hållbart. Det känns verkligen komplicerat och det tog en stund innan jag fick grepp om vad zeitgeist är.
Företagen gör produkter som ska gå sönder efter några år för att maximera vinsten. när garantin går ut brukar de mesta gå sönder. låt oss se på militären, där är behoven helt annorlunda. Där behöver man produkter som ska hålla, är användarvänliga, som man ska kunna ta upp ur diket och fortsätta använda och det går att tillverka saker som håller, men det finns inga pengar att tjäna på det. Det finns ingen drivkraft att skapa saker som håller för du att du måste ha cyklisk konsumtion för att hålla igång ekonomin. Pengar måste cirkulera, för att hålla uppe ett lands BMP. (Thomas Löfgren som jobbar för rörelsen Zeitgeist)
Jag förstår dethär, även om det är komplicerat. Och jag förstår att det är ju samhällets fel på något sätt att vi har ett sådant slit-och-släng-samhälle. Det är ju inte något speciellt företags fel att de gör produkter som kommer gå sönder när garantin går ut. För det ser likadant ut i hela världen. Vilket är extremt ineffektivt. Jag har bara väldigt svårt att se hur man skulle kunna ändra på det. men kloka som Zeitgeist-rörelsen uppenbarligen är så har de lösningarna. Det utgår på något sätt om att avskaffa pengar och därigenom få bort konkurrensen. det låter fint men ganska omöjligt.
För den som vill veta mer kan ni lyssna på Morgonpassethelg i p3 Här. Annars kan ni kolla in filmerna som hela rörelsen går ut på Här. Eller deras hemsida Här.

2 kommentarer:

  1. Du har länkat till en felaktig länk,, med låg kvalité och utan svenska undertexter!

    länken till filmen ses bäst här:
    http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

    Länkad via www.zeitgeistmovingforward.com

    ____

    Jag förstår hur du menar att man kan tycka att det känns omöjligt att nå ditt, omöjligt är det men det är nog däremot ingen lätt resa. Man får börja med att informera om att det finns ett annat alternativ och om tillräckligt många känner till det så underlättar det för en övergång.

    SvaraRadera
  2. Ingen ting är omöjligt,innan människan hadde satt sin första fot på månen, om du frågade en persson om dom trodde att människan kunde åka till månen skulle du få svaret: näää inte på 1000 år kommer människa åka till månen inte långt där efter åkte första rymdraketen till månen.

    när internet för första gången introducerades trodde folk att det bara va en "fluga" se idag hur FEL dom hadde.

    Jag tror det var povar och academicer som dödade vetenskapsmänn förr i tiden för att vetenskapsmännen kom fram till att jorden INTE va platt som etablissemanget starkt höll fast vid men se hur uppenbart det är idag.

    hopps det hjälpte dig lite :)

    SvaraRadera