söndag, mars 27, 2011

Pirapartiet vill ta död på skräckfilmen

Nja, att Piratpartiet har något emot skräckfilm stämmer nog inte. Det kanske är tvärt om, vem vet. men det jag vet är att deras politik indirekt kommer ta död på all den film de själva gillar. det låter ganska motsägande men så ligger det till och det skriver filmskaparen Tomas Amlöv i svt debatt.
Inte funkar det så att de som först ser skräckfilm illegalt, sedan går och köper den. Kontentan blir helt enkelt att det kommer produceras mindre skräck (eller sämre, det kommer säkert finnas glada amatörer som fortsätter producera skräck). Istället satsar distributörer på re-makes, uppföljare och adaptioner av kända böcker – och gärna familjevänliga genrers som främst vänder sig till de som inte fildelar illegalt. (svt debatt)
Jag är inte orolig för att fildelningen drabbar branschen i stort, eller drabbar de breda filmerna. Det jag är orolig för är att vissa smalare filmer och att kvaliteten blir lidande. (svt debatt)
Den som inte hängde med eller inte orkade läsa så kan man sammanfatta det såhär: när fler och fler laddar ner film tjänar filmskapare mindre pengar, vilket gör att filmskapare kommer sluta satsa på att göra film som riktar sig till de som laddar ner film. Då kommer smala filmer att få ett mycket sämre utbud och tillslut dö ut.

Med smala menas de filmer vars målgrupp är de som laddar ner och som oftast inte passar att visa på bio eller tv, typ skräckfilm.
Piratpartiets politik är väldigt oansvarig, den tar bara ansvar för ena delen. Rätten till fri kultur för konsumenterna. Inte skyldigheten att bidra till ett klimat där den fria kulturen kan skapas! Det är lite som att införa fri entré på alla museer, men inte kompensera detta genom höjda anslag till museerna. Problemet är okunskapen. Att personer som fildelar – och inte stöttar den kultur de vill se mer av ekonomiskt – inte förstår att de bidrar till att urholka förutsättningarna för fortsatt skapande av den kulturen. (svt debatt)
Läs hela artikeln här, förhoppningsvis ger det dig någonting att tänka på. jag ser fram emot ett piraternas svar på debattartikeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar