torsdag, maj 05, 2011

Trogen eller inte otrogen?

Vad är trohet? Att för alltid hålla sig till varandra, älska och sakna varandra eller att bara inte vara otrogen? Det lätta svaret är naturligtvis att allt är relativt och beror på situationen och de inblandade parterna, men är verkligen trohet motsatsen till otrohet eller är det så att det är två helt skilda begrepp?

Låt oss säga att det nu är helt beroende på situationen och de involverade parterna, vad är det då som påverkar? För det finns ju inget kontrakt där man skriver under att man ska vara trogen och var gränsen för det går så hur ska man veta det? Det är ju mera ett förväntat beteende som man av samhället lärt sig, men alla människor har inte fått likadan uppfostran, varför de ser olika på var gränsen står för vad som är otrohet och vad som är okej i en relation.


Så, vad är då skillnaden mellan otrohet och att inte vara trogen? Man kan såklart klumpa ihop de båda begreppen, men det stämmer inte. Det är som att säga att stöka ner och att inte städa är samma sak, vilket det inte är. Att inte vara trogen handlar om att avstå från något positivt medan att vara otrogen handlar om att göra något direkt negativt. Man skulle också kunna säga att otrohet i ett parförhållande berör en tredje part, medan att inte vara trogen endast behöver involvera de två parter det handlar om.

Men varför ska man vara trogen? Som sagt är uppfattningen om att man måste vara trogen endast ett inlärt beteende, som vi troligtvis skulle kunna genom betingning träna bort. Men i botten handlar det om en rädslan att bli bortvald. Klart att skräcken för att bli bedragen kommer finnas, vem vill dela sin partner med någon annan? Varför skulle man vilja det? Varför inte? Är det egoism eller bottnar det i dålig självkänsla? Denna ”jag vill inte dela med mig”-attityd är såklart inget nytt, men kanske inte något vi i framtiden kommer hålla på med.

Att lova att inte vara otrogen kanske är lätt, bara att avstå från att göra medvetna val som skadar en annan människa. men att lova att vara trogen? Hur ska vi kunna veta att vi för alltid kommer vara trogna? Det går inte, och man ska inte lova något man med säkerhet inte vet om man kan hålla det, sa en vis person. Men det är klart, fortsätt ni att hitta på löften så länge ni är stormförälskade, jag kan ju inte hindra er.

Egna åsikter? förslag på förändring bland inläggen?

1 kommentar:

  1. gränsen för otrohet är något man måste prata om i förhållandet har jag lärt mig nu, annars kanske man har olika gränser

    SvaraRadera