fredag, mars 11, 2011

feministordlistan är här! och jäv i Assangeutredning

Svårt att förstå och uttrycka sig i denna djungel av feminist-slang och uttryck? Isåfall ärhjälpen här: Feministordlistan! (längre ner står om veckans miss i Assangefallet)

bitterfitta: Kvinna som reagerar med ilska och bitterhet då storslagna jämställdhetsplaner kommit på skam, särskilt i samband med familjebildning.  

hen: Könsneutralt pronomen som ersätter han och hon, men också honom och henne.
  
jämställdhet: Förhållandet att olika personer har samma möjligheter och rättigheter, särskilt i fråga om kvinnor i relation till män

könsroll: Skillnader mellan män och kvinnor som är socialt och kulturellt betingade. Hemmafrun är till exempel en könsroll som tilldelats kvinnan.

patriarkat: Termen används både sociologiskt och antropologiskt, och beskriver hur män innehar makten i exempelvis ett samhälle eller på en arbetsplats.

Se hela listan av feministord Här på tal om feminism så är det någonting som irriterar mig:
Polisens förhörsledare i Assangeutredningen är vän med en av de två kvinnor som anmälde Wikileaks-grundaren för sexuella övergrepp, visar Expressens granskning. (expressen)

Förhörsledaren uttryckte stöd för de båda kvinnornas advokat Clas Borgström klockan 17:29 den 24 februari, då hon skrev "Heja Clas Borgström!!!" (aftonbladet)

Utredaren uttalade sig negativt om Assange på facebook (svd)
– Det är klart att det är svårare att lita på en utredning om en inblandad polis upplevs som partisk, säger Thomas Bull, juridikprofssor. (svd)

– I min värld borde den här förhörsledaren inte ha deltagit i utredningen, säger Björn hurtig, Assanges advokat i Sverige till tidningen. (DN)

Hur kan man ha totalt noll omdöme? inte konstigt att vi kallas för en bananrepublik utomlands när det gäller hanteringen av Assange-fallet. jäkla jäv tycker jag, när man gör såhär.

I sina bloggar har förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange varit öppna med sin vänskap. Förhörsledaren citerade i april 2009 ett blogginlägg som Assange-kvinnan skrivit om vita män ”som tar sig rätten att bestämma vad som inte är kränkande”. Förhörsledaren konstaterade att det partikamraten skrivit ”sätter fingret på det väsentliga och talar för sig.” (bloggen genusnytt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar