tisdag, februari 01, 2011

valfrihet = lycka?

Är det så att man blir lyckligare av att få välja själv? eller är detta en myt som låter bra?
För det vanligaste valet är att inte välja. vilket i-och-försig också är ett val, men varför utnyttjar vi inte vårt fria val? vi älskar ju att välja?
Tänk om ekvationen: (ökad valfrihet = ökad lycka) är fel?
det kan också vara såhär: ju mer du har att välja på, desto mer ditt höjs dina förväntningar på valets utgång. och eftersom valet är ditt så faller ansvaret för utgången på dig. så vad du än väljer så kommer du alltså bli missnöjd. på grund av dina allt förhögt ställda förväntningar, och orsaken till att du är missnöjd är att du valde fel. nu säger jag verkligen inte att vi inte ska få välja. allt jag säger är att valfrihet inte automatiskt leder till lycka. om man inte menar med lycka menar glädjen över att bittert inse vilken idiot man är. (Jonathan Unges krönika de 25/1 11)
Här kan du lyssna på hela krönika av jonathan unge.

För det finns något tänkvärt i dethär. Är en liberal utveckling i samhället verkligen det bästa? Jag läste i mordern psykologi om en applikation för Iphone där man kunde skriva in valen man skulle göra. De olika alternativen man kunde välja mellan och när de senast skulle tas. Om man då inte gjort sitt val tills det datumet så valde applikationen själv.


Betyder det att vi verkligen inte vill välja?
Eftersom vi låter slumpen hellre avgöra våra val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar