tisdag, januari 11, 2011

Cancergift i fläskköttet

Jaha, I tyskland har man nu hittat höga halter av det cancerframkallande giftet dioxin också i fläskkött.
man misstänker att djuren matats med foder som innehåller mer dioxin än tillåtet. (...) Tidigare har var femte kontroll av ägg och värphöns visat på förhöjda halter av dioxin. Men företrädare för konsumentskyddsorganisationen Foodwatch menar att det mesta av den dioxinhaltiga maten redan har ätits upp och att det därför aldrig kommer att kunna fastställas hur stor skandalen egentligen var. (sveriges radio)
Inte för att skrämma någon men... Det verkar inte riktigt som tyskland tänkt igenom dethär. Det verkar helt enkelt som att de inte har koll på läget om man säger så.
Det började ju med att man hittade giftet i ägg några dagar sedan, då tänker man väll att det borde göras något för att förhindra att giftet sprids vidare...
I förbundsdagen kommer jordbruksminister Ilse Aigner idag att lägga fram förslag på skärpta regler för djurfodertillverkning. Bland annat ska det bli förbjudet för ett och samma företag att tillverka fett till både djurmat och till industrin. (sveriges radio)
IDAG? är de helt galna eller? Istället för att göra något åt problemet, tänker man: ne, men jag tror inte det är så farligt. Vi låter allmänheten äta upp äggen för att undvika en stor skandal. för inte ska vi behöva gå så långt att ändra i lagen...
Det fick de allt äta upp, big time. det larviga är att de befarade detta redan en vecka sedan.
Dioxiner är en kemisk miljöförorening som uppkommer vid tillverkning av kemikalier som innehåller klor och vid exempelvis förbränning av sopor. Ämnet är svårt att bryta ner och finns kvar i miljön under lång tid.(om dioxin, sveriges radio)
Jag vet inte om er men mina ögon fastnar likt dioxin kring (tyska) grisar vid orden: kemisk miljöförstöring, förbränning av sopor och svårt att bryta ner. med närmare eftertanke får hela texten mig att vägra kött vars ursprung sträcker sig högre än småland.
Något som förvånar mig är att aftonbladet endast skrivit en futtig text på 383 ord medans amerikanska politiker får massor av uppmärksamhet. Som konsument borde jag nog vara mer orolig, då man inte vet om giftet kommit in i Sverige.

här hittar du ett ljudklipp från Sveriges radio om "skandalen"

1 kommentar: