fredag, april 08, 2011

TOTALroastning av elev - på facebook

Tänk dig följade scenario: Du sliter som ett djur för att göra alla till lags i klassen och på jobbet, i sista stund lyckas du göra klart ditt uppsatsarbete där du lagt ner din själ. dagen fortsätter värdelöst och när du kommer hem märker du att läraren skrivit följande om din uppsats på Facebook, där flera gillat statusraden.
”Inledningen är reklambroschyr, syftet är ointressant, avgränsningarna är bara blaj, definitionerna är onödiga, teorierna är inga teorier, analys och empiri är en röra”, skriver läraren (DN)
BAM! snacka om att krossa en annan människa, vilken skam eleven måste känna... Jag tänker att, det kan nog vara bra att lätta på späningarna ibland och släppa ut lite ilska. men som lärare kritisera en elevs uppsats är lite väl lågt. visst, hen kanske hade en dålig dag, men att också göra det på facebook är verkligen sämst gjort... Det är en sak att gnäbba inne på personalrummet om vad som retar upp henom men att hänga ut en elev offentligt är ju så löjligt barnsligt.

Eftersom detta är en sådan rutten sak att göra har jag några förslag till straff för läraren, (kanske en, två eller alla?):
  1. Att folk alltid kommer hånskrattar åt henom för sitt komiska uttal.
  2. Att få ticset att hen alltid vinkar när hen möter någons blick som hen inte känner.
  3. Att resten av livet få leva med att alla hens sugrör går sönder så det inte går att dricka ur dem.
  4. Att inte kunna kontrollera sin uttömning, och är tvungen att bära blöja.

10 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Klockrena alternativ som straff för läraren!

    SvaraRadera
  2. Pluggat på Södertörn 5 år. Rektorns kommentar om nära och personlig relation till elever är ett skämt. Det finns några lärare som håller hög standard. Men det är ovanligt många kursansvariga och handledare som förbjuder elever att kontakta dem mer än 1 gng i mån utöver sem. Eller den som mailade min granne att han ändå inte kommer hinna göra något bra och stryker de planerade mötena. Mycket kvar tills SH ska få bli Universitet.

    SvaraRadera
  3. Personligen har jag väldigt bra kontakt med de flesta lärare på mitt program som stöttar och hjälper oss. har nummret till de flesta vilket de gav till oss första dagen. gissar att du inte rekomenderar södertörn då?

    SvaraRadera
  4. Det beror mycket på om han nämnt namn eller ej eller bara sagt 'en av mina elever'
    Att få stenhårt svidande kritik på vad du faktiskt skrivit skulle verkligen behövas mer i skolsystemet ist för att säga:'Nah, men det är ganska bra om du gör om lite här.'
    Tvivlar på att den här uppsatsen är något personen i fråga faktiskt lagt ner sin själ i, eller så är denne så dålig att ett stort mått av omtänk borde göras. Att dalta med folk som blir allt mer populärt gör ingen en tjänst. speciellt inte vad gäller kunskap.

    SvaraRadera
  5. Fast du blandar ihop sak och person. Läraren sågar inte eleven, utan elevens uppsats. Det är en betydande skillnad, vilket inte DN förstått i sin rubriksättning heller. Läs kritiken igen - det kanske stämmer? Syftet kan mycket väl vara ointressant, avgränsningarna blaj och så vidare (mindre intelligent ordval givetvis - "blaj")

    Sedan att läraren skriver det på Facebook är givetvis onödigt, även om uppsatser och dess kritik är offentliga handlingar.

    Men när du skriver "men som lärare kritisera en elevs uppsats är lite väl lågt" missar du målet. Ska lärare sluta kritisera dåliga uppsatser bara för att undvika att göra någon ledsen kommer skolan gå totalt åt helvete.

    SvaraRadera
  6. Ok, ni har båda fel. Det är inte en offentlig handling, eftersom uppsatsen inte är färdigt och publicerad (eller inlämnad). Vi pratar alltså om kritik från handledare till den handledde, så uppsatsen kan förbättras. Att den universitetsanstälde då även är en kontakt på FB låter genast mer rimligt. Problemet är det vanligt förekomande att skicka skriva personliga medelanden på statusupdate, även om de borde vara PM till en enskild; statusuppdate med låg sekretess sättning också.

    SvaraRadera
  7. Vi vet ju inte ens om de var vänner på facebook, och det låter inte direkt som att denna (aldrig i livet konstruktiva) kritik är riktad till personen som skrivit uppsatsen i fråga? Skulle jag ge feedback eller konstruktiv kritik med förhoppningen att personen skulle kunna ta till sig kritiken, så skulle jag aldrig skriva det på facebook, Och verkligen inte om vi inte var vänner där.

    SvaraRadera
  8. Choe Yonhyok heter läraren.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker att om än straffen kan vara något av ett mer humoristiskt inslag så tycker jag att du har skrivit väldigt bra och håller med dig det borde komma en förändring!

    SvaraRadera
  10. kan man få tag på elevens uppsats?

    SvaraRadera