måndag, juli 25, 2011

Sokrates taktik

Jag har börjat läsa en bok om Filosofi, på sidan 10 om Sokrates står det såhär:
Hans vanliga strategi var att närma sig en person eller grupp människor och sedan ställa en fråga om innebörden av ett begrepp, kanske ett så abstrakt fenomen som "rättvisa" eller "dygd", för att sedan ifrågasätta de svar han fick, tills deltagarna i samtalet blev förvirrade och började säga emot sig själva. Denna sokrates dialogteknik kallas elenchos. (Lilla boken med stora tankar om Filosofi av Dr Jeremy Stangroom, sid 10)
Detta skulle jag hemsk gärna vilja vara bra på, Jag gör nog ofta detta fast inte lika effektivt. det brukar mest sluta med att vi kommer fram till något vi båda tycker eller att vi tycker olika.
Det jag gillar att filosofera kring är nog aktuella dilemman kring hurvida det är moraliskt rätt för oss människor att t.ex. äta kött eller om staten borde skydda sin befolkning genom att illegalisera droger...
Jag tycker det är väldigt intressant och roligt att lyssna på folk om deras åsikter, och i just dessa frågor behöver man inte komma fram till något konkret utan man kan bara diskutera och tänka över ämnet.
Jag tror att i framtiden ska jag försöka få konversationer om andra filosofiska tankar, inte bara moral och etik.

2 kommentarer:

  1. nån som inte får cancer iallafall26 juli 2011 kl. 00:06

    Har en väldigt stark känsla att jag kommer få uppleva detta imorgon...
    Psykologi är läskigt.

    SvaraRadera
  2. Du gör det ibland, ställer konstiga frågor och man undrar, bryr du dig verkligen? Jag hatar dig för det.

    / O, din enda och eviga <3

    SvaraRadera