lördag, juli 16, 2011

Så hjälper Facebook dig

Sannolikheten för att förverkliga ett mål, ökar om man uttrycker det klart, något som du gör när du skriver ner dina avsikter i en Facebookuppdatering. Genom att formulera målet på papper, menar forskarna, aktiveras de delar av hjärnan som har med vårt långsiktiga tänkande att göra. När du vill få något viktigt gjort kan det med andra ord vara bra att låta världen få veta.
När du gör tummen upp för någon genom att trycka på "gilla", ökar du sannolikheten för att personen kommer  att upprepa beteendet. Beteendeterapeutisk forskning har visat att beteenden ökar frekvent när de kortsiktiga konsekvenserna upplevs som positiva. att få kompisarnas gillande är något av det mest kraftfulla för att kunna förändra ett beteende.
Genom att skriva ner dina jobbiga tankar kan du skapa en hälsosam distans till dem. Processen, som är ett viktigt element i terapiformen ACT (acceptande and commitment therapy) kallas för diffusion, och är tänkt att hjälpa människor att inse att tankar inte är några bokstavliga sanningar. (Modern psykologi, sommaren 2011) (sid 10)
Detta är några av de tips om hur man kan ta psykologisk hjälp av Facebook som står i tidningen Modern Psykologi, sommaren 2011. Om du tänker på: vad är bra med Facebook? så tycker jag definitivt att du ska kolla närmare på vad som står i tidningen, man börjar tänka efter sin egen och andras kommunikation på Facebook, på ett bra sätt.

1 kommentar:

  1. Fast nu kom jag bara att tänka på allt dåligt man kan få av Facebook också.. Typ taskiga kommentarer och elaka facerejps. Fast nu ska jag inte vara pessimist, det där med att trycka på gilla på tror jag är bra. Ändra beteende är toppen. Hejs.

    SvaraRadera