onsdag, juli 13, 2011

Grejen med vindkraftverk...


Grejen med vindkraftverk, som jag tänker på varje gång jag åker förbi några, är att när i axeln ska vingarna/ rotorbladen lossna för att de ska fastna lodrätt i marken? Det är ju något som förstås beror på fastigheten på rotorbladen och då indirekt av vindstyrkan... Jag tror det i de flesta fallen är någonstans mellan klockan 3 och fyra om man ser det som en klocka, alltså lite efter att att bladet varit vågrätt...

Men om nu en vinge lossnar och sätter sig i marken... Vad händer med vindkraftverket då? Kommer kraften från de kvarvarande bladen göra att hela vindkraftverket vippar över och faller, kommer vindkraftverket fortsätta eller bara långsamt avta i styrka för att sedan stanna?

Eller om hela rotoraxeln lossnar, och ett av bladen sätter sig lodrätt, kommer då de andra bladen att lossna från axeln på sidorna eller är konstruktionen så stark att de sitter kvar? Troligtvis lossnar de.. men om två av bladen sätter sig i marken... Så att det sista står lodrätt upp, kommer konstruktionen hålla?

Vindkraftverk är ändå väldigt bra, dock ser de tråkiga ut. Varför ser alla vindkraftverk likadana ut? Jag tycker dock inte att de är fula som tydligen skulle vara en anledning till att inte bygga dem. Det tycker jag bara är löjligt att påstå.

1 kommentar: