söndag, november 14, 2010

Ondska

föds människor onda? om det finns "onda" människor så finns det också onda barn. man behöver ju inte lära barn att dra av vingarna från flugorna, dra katten i svansen, slåss, retas, stjäla eller mobbas, däremot behöver man lära barnen impulskontroll, hjälpa dem att förutse effekten av sina handlingar, visa dem hur man löser konflikter på ett socialt acceptabelt sätt och i största allmänhet umgås.

Alla är vi olika både genetiskt från grunden präglade och av miljön präglade. Barn gör medvetna elaka saker och kan planera det också i förväg. visst är det ganska grovt av mig att tillskriva barn en sådan egenskap. det är lite kanske fel, för om man definierar en människa som ond så är det ju samma sak som att ge upp kampen om att förändra och bara försöka tämja. Och det kan ju inte stämma? för med rätt uppfostran uppnås godhet tror jag.

Om barn är det ärligaste, och om de då föds onda, borde det inte då betyda att människor i grunden är onda, bara att vi lärts tygla de impulser. fast tankarna borde ändå finnas kvar?

ondska och rädsla är nära grannar.

 Barn gör inte som vi säger, dom gör som vi gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar