fredag, juni 03, 2011

Ehec-smittan välkomnas i Sverige

Här är en "snabb" bakgrund på 237 ord... (det tar alltså mindre en minut att läsa)
Utbrottet startade i slutet av april och hittills har mer än 2.000 personer på olika håll i Europa insjuknat. I Tyskland har mer än 500 personer fått livshotande komplikationer och smittan har skördat 18 liv. Senaste offret blev en kvinna i Hamburg. (DN)
Ingen har avlidit av smittan i sig, men i de fall där folk avlisit har den utvecklats till
HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom), som medför risk för skador på blodkärl och njurar. (DN)
Ehec är en variant av E. coli, vår vanligaste tarmbakterie.
Hilde Kruse, som är livsmedelsexpert på Världshälsoorganisationen (WHO), säger att ehec-bakterien har flera karaktäristika som gör den både mer farlig och giftig, än tidigare varianter av ehec-bakterier. Och ehec-smittans utbredning leder till en dyster statistik. (DN)
Förra torsdagen bekräftade
EU-kommissionen bekräftade att spanska gurkor är en av källorna till utbrottet av ehec i norra Tyskland, uppger nyhetsbyrån AFP. (DN)
Ryssland införde ett importstopp av råa grönsaker från hela EU, vilket EU kritiserat (SVD)
Vilket var felaktigt... det var inte spanska gurkor.

-Så fort man spårat smittkällan så vet vi vad man ska stoppa, säger Sofia Spolander, pressekreterare på Livsmedelsverket. (DN)
 (smittkällan kanske aldrig upptäcks, eftersom utbrottet är så stort)
Borde svenskar undvika att åka till Tyskland?
– Det finns inga reserestriktioner utfärdade. Men svenskar som åker dit, särskilt till norra Tyskland, bör följa de restriktioner som tyska myndigheter gått ut med – att inte äta sallad, gurka och tomat, säger Barragan. (DN)
Vi ska inte oroa oss, kan man sammanfatta detta med, (men den troligaste källan är färska grönsaker. )
46 svenskar har insjuknat och det är främst kvinnor tydligen som drabbas hårdast.
Nio av de tio personer som har dött i ehec-smittan är kvinnor. (Expressen)
det europeiska utbrottet tycks i större omfattning drabba vuxna, och då särskilt kvinnor. (DN)
Så det som förvånar mig i kommentarsfältet på ovanstående artikel på DN är att det framförs väldigt mycket kritik mot att kvinnorframställs som offren, när det uppenbarligen är så det ligger till enligt statistiken? Eller teorier om att det bara är kvinnor som äter grönsaker, löjligt.

Jaja, detta är alltså årets superfarliga smitta så scenariot kanske kommer att likna förra årets virus, man kommer på ett vaccin, man vaccinerar alla i riskgrupperna, troligtvis då kvinnor, barn och gamla, sedan inser man att man köpt in alldeles för mycket vaccin och försöker skrämma folk att ta vaccinet för att få slut på det.

Nu är jag inte så säker på om man ens kan vaccinera sig mot en bakterie på samma sätt... men jag är ändå lite orolig... fast det känns extremt fjantigt att gå så långt att sluta med grönsaker eller så.

Jag förstår absolut beslutet att inte stoppa några importer av grönsaker nerifrån europa, men det visar ju samtidigt att vi i Sverige inte har en nollvision för nya insjukna av smittan. Man är mer rädd för att den fria handeln ska skadas, detta är ju uppenbarligen en uppoffring, några få får stryka med för massornas bästa. inte vet jag om jag skulle hålla med moraliskt men vad kan jag göra åt det...

1 kommentar:

  1. Jag skulle chansa på att det var Die welle som bråkar. Helt säker. Gillar även teorin om att det bara är kvinnor som äter grönsaker... Skrattade rätt mycket åt det.

    SvaraRadera